|
|
Insula Creta, Grecia
STIATI CA:
- CRETA este leaganul celei mai vechi civilizatii europene, istoria ei fiind descrisa de Homer, Platon si Aristotel?
- Conform legendelor, Zeus, cel mai puternic dintre zeii Olimpului, s-a nascut in Creta? De asemenea, el a si fost inmormantat aici, in una din pesterile de langa asezarea numita Arkhaniy.
- Locuitorii insulei Creta sunt cunoscuti in toata lumea pentru longevitatea lor? Nu sufera de boli de inima, cancere, diabet sau obezitate. Totul datorita uleiului de masline.
- Transparenta apelor din jurul insulei Creta poate ajunge si la 40 de metri?
CRETA cu plajele si stancile sale salbatice, este probabil cea mai frumoasa insula a Greciei si cea de-a cincea ca marime din Europa. Plajele cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, forma alungita, diferita de restul Greciei (un lant de munti inalti care o impart in mai multe provincii), civilizatia minoica si vestigiile care stau marturie lungii ei istorii, fac din aceasta insula, cea mai cautata destinatie din Grecia.
Nume - Nisos Kriti (Insula Creta). Creta este una dintre regiunile Greciei, cea mai mare si mai sudica parte a teritoriului grecesc cu exceptia insulitei Gavdos.
Descriere – Creta are o lungime de 260 km, si o latime maxima de 56 km. Suprafata insulei se intinde pe 8.260 km patrati.
Populatie - Aproximativ 600.000 locuitori permanenti
Limba - Greaca, engleza pentru turisti
Religie - Crestini ortodocsi 100 %
Moneda - Euro, folosita inca din 2001
Principale orase si porturi:
In nord - Heraklion, Chania, Rhetymnon, Aghios Nikolaos, Sitia
In sud – Ierapetra, Mires, Timbaki, Paleochora

Fara indoiala, cel mai atractiv obiectiv turistic il reprezinta Knossos – centrul civilizatiei minoice, aflat la 5 km de Heraklion, aici puteti admira Palatul lui Minos si Labirintul ce aminteste de legenda Ariadnei.
Excursii optionale CRETA
1. Palatul Knossos-Muzeul de Arheologie din Heraklion
Muzeul Knossos – marturii ale civilizatiei minoice
Vizita Palatului Knossos, monument datand din mileniul III I.C. , marturie a existentei civilizatiei Minoice, prima civilizatie europeana. Vizita Muzeului de Arheologie din Heraklion unde vor putea fi admirate colectii antice originale provenind din toata Creta. Timp liber in centrul orasului Heraklion.
2.Seara traditionala Cretana / 5 ore (60 km)
Seara cretana – gastronomie, muzica si dans grecesc
Se desfasoara in satul Ano Karuzano. Cina si program de cantece si dansuri traditionale specific cretane si grecesti in general.
3.Agios Nikolaos-Kritsa / 6 ore / 140 km
Vizita statiunii, Ag. Nikolaos cu pitorescul lac, situat in centrul ei, stradutele cu magazine, targul saptamanal. Plimbare de-a lungul golfului Mirabello. Vizita satului Kritsa considerat unul dintre cele mai frumoase si autentice din Creta.
4.Platoul Lasithi , 6 ore (100 km)
Plecare catre Muntele Dikte, masiv important al Cretei orientale (2148m), oprire in pasul Seli (900m) pentru a admira panorama incredibila. Continuarea drumului catre Platoul Lasithi, descoperind micile sate din jurul acestei campii fertile. De la catunul Psychro, o carare conduce catre Grota lui Zeus, locul de nastere al legendarului personaj(drumetie optionala). Timp liber intr-unul dintre satele din zona.
5.Arkadi-Rethymnon –Chania / 11ore (360 km)
Vizita in Rethymnon, mic oras de importanta istorica unde se impletesc arhitectura venetiana si cea otomana.
Chania, considerat de multi cel mai frumos oras de pe insula,capitala administrativa a Cretei, cu portul sau venetian, piata acoperita si stradute tipice.Vizita Manastirii Arkadi.
6.Elounda-Spinalonga / 10ore (140 km)
Vizita satului Elounda cu micul sau port pescaresc. Se continua cu vizita in Insula Spinalonga, fortareata venetiana, ultima leproserie din Europa. Pranz barbeque in Kolokitha, timp liber pentru baie si plaja.
7.Trecatoarea Samaria (Samaria Gorge) / 17 ore (450 km)
Stramtoarea Samaria – cea mai lunga stramtoare din Europa (18 km)
Cheile din Parcul National Samaria sunt clasificate printre cele mai frumoase din Europa, Calatoria incepe la 1.200 m altitudine si se incheie la malul marii (5 ore de mers pe jos). Pranz in Agia Roumeli. Scurta croaziera de-a lungul coastei pentru a reveni la autocar in Chora Sfakion.
8.Gortys-Phaistos-Matala / 9 ore (190 km)
Vizita sitului Gorthy( fosta capitala a Cretei) si vechea basilica Agios Titos, cel mai sacru monument crestin din Creta. Vizita Phaistos, al doilea mare centru al civilizatiei minoice. Matala, celebra pentru grotele sale, fost port al fostei capitale Gortys. Pranz si timp pentru baie si plaja.
9.Jeep Safari
10. Croaziera in Insula Santorini - insula vulcanica cu un peisaj original
Transfer cu autocar in portul Heraklion, imbarcare pe vapor, mic dejun la bord. Timp liber in Santorini(urcarea si coborarea din/in port - cu funicularul sau cu magarul-nu sunt incluse). La bordul vasului exista posibilitatea de a achizitiona contra costa excursii in interiorul insulei. Cina pe vapor. Sosirea in portul Heraklion seara tarziu (22:00).
Copii 0-7 ani gratuit; copii 7-14 ani: 50%
Despre Creta
Este un paradis turistic dotat cu hoteluri de prima clasa, sate de vacanta si bungalow-uri amplasate pe malul marii.Grecia este destinatia perfecta pentru o vacanta de neuitat!
Creta este cea mai mare insula din Grecia, leaganul civilizatiei minoane, leaganul culturii si civilizatiei europene. Tarâm al eternitatii cu plaje cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, cu peisaje pitoresti. Farmecul si atractia magica a insulei este sporita de ospitalitatea, caldura locuitorilor si de apa limpede a marii. Descoperiti tarmul miturilor, locul nasterii lui Zeus, paradisul care asteapta turistii înca de la începutul primaverii pâna toamna târziu.
Istorie
Istoria si mediul natural a insulelor grecesti este foarte diferit, pe vremuri insulele vecine se dusmaneau între ele. Grecia antica nu era, nici pe departe, un stat unit. Prima civilizatie s-a dezvoltat pe insula Creta.
Primii locuitori ai insulei au venit din Africa în mileniul al saselea î.Ch., iar formarea civilizatiei minoane este strâns legat de imigrarea indo-europenilor din Asia Mica în mileniul al treilea î.Ch. În faze succesive, minoanii au construit state-palat, vestitele centre-palat de la Knossos, Phaistos, Malia, Zakros. Orasul Knossos, fondat între primii, în epoca sa de floare având cca. 100 de mii locuitori, se situa pe un teritoriu imens la 32 km de port, unde traficul comercial, cu Egipt si Siria, era foarte dezvoltat.
Cretanii nu si-au înconjurat cu ziduri palatele si nici macar orasele de pe litoral, fapt care dovedeste ca în acea vreme era pace si probabil ca flota militara a stapânit împrejurimile.O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini în 1450 î.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. În anul 1100 î.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai târziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. În timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si în peste jumatate din bisericile din întreaga Grecie. Însa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai întâi, Creta a cazut în mâinile arabilor (în secolul al 9-lea) timp de un secol si jumatate. Atunci a fost întemeiat Handak, actualul Heraklion. Apoi în 1204, insula a trecut în mâna venetienilor. Ei au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi în celelalte orase.
Au întemeiat orase noi (Hania si Rethimno) si au construit fortificatiile necesare pentru apararea lor. O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini în 1450 î.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. În anul 1100 î.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai târziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. În timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si în peste jumatate din bisericile din întreaga Grecie. Însa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai întâi, Creta a cazut în mâinile arabilor (în secolul al 9-lea) timp de un secol si jumatate. Atunci a fost întemeiat Handak, actualul Heraklion. Apoi în 1204, insula a trecut în mâna venetienilor. Ei au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi în celelalte orase. Au întemeiat orase noi (Hania si Rethimno) si au construit fortificatiile necesare pentru apararea lor.
Date geografice
Este regiunea cea mai sudica si insula cea de-a cincea ca marime din Europa. Creta, cu o suprafata de 8400 km², masoara de la est la vest 250 km si de la nord la sud cu o latitudine maxima de 60 km, este cea mai mare insula a Greciei. Insula separa Marea Egee de Marea Libiana, marcând granita dintre Europa si Africa. În centru se afla munti maiestuosi, iar platourile, brazdate de chei adânci, se sfârsesc în vai fertile. Partea nordica este mai populata, aici se aliniaza si orasele mai mari, situate în golfurile potrivite pentru ancorare, iar partea sudica cu stâncile înaltându-se din mare, este slab populata. Clima este mediteraneana uscata, vara torida dureaza aici mai mult decât în alte regiuni ale Greciei.
Transport
Reteaua drumurilor publice este bine dezvoltata. Majoritatea locurilor de pe insula sunt accesibile cu transportul local, dar este recomandat sa se închirieze o masina, cu care se poate explora în voie insula. Între localitatile mai mari exista si curse regulate de feribot.
Cumparaturi
Magazinele sunt în general deschise dimineata si dupa-masa pâna seara târziu. Majoritatea magazinelor sunt închise în timpul siestei de dupa-amiaza. Bancile si oficiile postale au program mai scurt. În majoritatea statiunilor, magazinele sunt deschise si la sfârsit de saptamâna.
Mâncaruri si bauturi
Grecii gatesc cu ulei de masline, iar carnea lor preferata este cea de oaie la gratar. Aperitivul grecesc contine rosii, castraveti, pepene, felii de cascaval, masline si diverse fructe. Între bucatele traditionale se numara aperitivele, mezedes, compuse din melitzanosalata – vinete tocate cu ulei, lamâie si usturoi, taramosalata – pasta de icre si dolmadakia – frunze de vita umplute cu carne sau orez). Felul principal este musaca, ghiveci, carne prajita sau peste, inclusiv frigaruile de miel sau porc – souvlaki. Pestele si scoicile sunt excelente; horiatiki – salata greceasca servita cu felul principal consta în felii de rosii si castraveti, masline si fetta. Desertul este de obicei format din baclava si cataif. Specialitatile cretane sunt brânza graviera (galbena) si mizithra – brânza alba, cremoasa, servita deseori în loc de fetta în salata greceasca.
Aperitivul preferat este ouzo, iar dintre vinuri retsina. Cele mai bune vinuri sunt cele de casa si se gasesc în tavernele locale. Raki este apa de foc locala, cu aroma de anason, cunoscut si sub denumirea de tsikoudo, servit fie simplu, fie cu apa si gheata.
Masa cretana
Daca ajungeti in Creta si foamea va da tarcoale, merita sa va opriti intr-o taverna unde puteti savura preparatele delicioase, sanatoase si naturale din bucataria traditionala cretana, precum souvlaki (kebab grecesc), zousotsakia (chiftelute dupa o reteta locala din Lefka Ori), moussaka cretana (vinete, cartofi carne de vita si fructe de mare) sau stifado (tocanita de miel cu ierburi aromate ) – toate gatite in cel mai pur ulei de masline.
In Creta se gaseste cel mai bun si calitativ ulei de masline din lumea intreaga. Trebuie adaugat ca insula lui Zeus este cel mai mare producator de ulei de masline din Grecia. Adaugati acestor bunatati, zecile de tipuri de branzeturi locale, facute dupa retete unice, nenumaratele feluri din fructe de mare stropite cu vin din productia locala, si veti intelege de ce cretanii, alaturi de popoarele din Caucaz, si locuitorii Vaii Hunza si Insulei Okinawa, fac parte dintre grupurile umane cu cea mai mare longevitate de pe planeta.
Excelenta bucatarie greceasca este intalnita la tot pasul in restaurantele si pe terasele din apropierea plajelor. Seara cluburile si cafenelele sunt ideale pentru distractie si relaxare. Cea mai renumita destinatie din Creta este Hersonissos o statiune cu numeroase hoteluri si multe posibilitati de distractie
Bacsis
Bacsisul este inclus în majoritatea facturilor de la restaurante si hoteluri, dar se obisnuieste sa se mai lase cca. 10% din totalul consumatiei. Personalul hotelurilor si taximetristii primesc de obicei bacsis.
De vizitat
Statiunea Hersonissos - cea mai mare si mai renumita statiune din insula Creta.
Statiunea Hersonissos; mai multe fotografii click aici |
 |
 |
 |
HERAKLION/IRAKLIO
Orasul, situat pe coasta nordica a insulei, având 130 de mii de locuitori, este capitala si centrul comercial, economic si cultural al insulei. Orasul de astazi asteapta pe turisti cu monumente istorice, ruinele de la Knossos, iar vizita Muzeului de Arheologie este obligatorie. Este recomandat atât persoanelor doritori de odihna, cât si iubitorilor de distractii.
Heraklio
Heraklio este cel mai mare oras din Creta si principala cale de acces pentru turisti. Asta face ca el sa sufere de aceesi aglomeratie si trafic ca si orasele lasate in urma. Heraklio este renumita pentru cele doua piete principale, Plateia Venizelou si Plateia Eleftherias. Plateia Venizelou gazduieste renumita Fantana a leilor, care este inima orasului si de unde se poate merge catre toate locurile de interes: pietele din sud, portul din nord-est. Heraklio se mandreste cu al doilea muzeu arheologic ca marime si importanta dupa cel din Atena. Muzeul de Istorie al Cretei gazduieste printre multe altele sculpturi si inscriptii din perioada bizantina, venetiana si turceasca, pictura lui Domenikos Thetokopoulos (El Greco) ?Vedere catre muntele si manastirea Sinai? din 1570, obiecte personale si manuscrise ale scriitorului national Nikos Katzantzakis.
Palatul lui Knosos
Se afla la sud-est de Heraklio si este cel mai mare palat din perioada minoniana. In jurul anului 1700 b.c. cladirile existente pe acest loc au fost distruse de un cutremur si reconstruite apoi la o scara mult mai mare, avand 1200 de camere. Unul din cele mai mari orase din epoca, gazduia in jur de 100.000 de locuitori. Pentru a recrea o parte din atmosfera, Sir Arthur Evans, descoperitorul sau, a reconstruit o parte din vechea structura.
Heraklion
- Palatul Knossos; mai multe fotografii
click aici |
 |
 |
 |
Agia Galini este o statiune mica, retrasa,linistita cu cativa cretani localnici iar in rest turisti relaxati. Locatie: sudul Cretei, la Marea Libiei. Cladirile vechi, desi poate unele nelocuite, sunt foarte curate si bine intretinute. Lucrate in piatra, sunt racoroase si placute, si ca interior, si ca refugiu de caldura de la pranz.
Ajungi la Agia Galini pe drumul dinspre Rethymno, dupa circa 40 de minute de serpuit agale printre munti vi se va deschide in fata ochilor Marea Libiei. Dupa care veti face dreapta si veti intra direct in oraselul aflat pe o faleza destul de inalta. In Agia Galini, dimineata cretanului incepe in jurul dupa-amiezii. Asta nu inseamna ca in statiune este viata de noapte a la Ibiza. Si chiar daca restaurantele si tavernele sunt deschise pana tarziu in noapte, ele sunt linistite. Statiunea este in sudul Cretei, deci amatorii de distractii si discoteci nu prea au ce cauta aici. Spun asta pentru ca zona de sud se adreseaza strict familiilor cu copii sau celor fara, care vor doar relaxare ori plimbare. De altfel, in toate statiunile din sudul Cretei, inclusiv Agia Galini, nu vei fi deloc asaltat de ‘ospatarii’ cretani ca sa le intri la taverna, asa cum se intampla in nordul insulei, ci pur si simplu te poti uita cat vrei pe meniu fara ca cineva sa te sufoce cu insistente. Cu exceptia statiunii Matala (care are o plaja superba, preferata de familiile cu copii, si inca una mult mai lunga alaturi), plajele din sud sunt pietroase. Nici in apa nu poti intra fara sandale care sa te protejeze.
Zona sudica mai este remarcabila prin ceva: drumurile si potecile nu sunt ticsite doar cu flori, ca si in nord, ci si cu livezi de maslini.
HARTA INTERACTIVA A CRETEI:
http://www.interkriti.org/map_of_crete.htm
de vazut: www.explorecrete.com
Oferte speciale cazare Grecia rezervari: 0723 409 830/ office@camitravel.com |
|
|